Czy wiesz, że urocze i zabawne fretki to prawdziwi drapieżnicy i mięsożercy?
W naturze odżywiają się głównie małymi gryzoniami, ptakami i płazami. W domowych warunkach prawidłowa dieta Fretki jest oparta przede wszystkim na produktach zwierzęcych, uzupełnionych suplementami i dodatkiem warzyw i owoców.

Dominującym elementem fretkowej diety jest mięso, np. wołowe, kacze, indycze czy królicze. Układając jadłospis, zwracaj uwagę, żeby wybierać średniotłuste kawałki, albo łączyć kawałki chudsze z tłustszymi. Do tego możesz podać podroby np. serca z indyka albo żołądki z kaczki. Nie szalej jednak z ich ilością, 10–15% wystarczy. Fretki mogą jeść, małe mięsne kości (najlepiej potłuczone/zmielone), ale możesz również korzystać z suplementów wapnia. Oprócz tego nie zapomnij uzupełniać dietę tauryną, suplementem jodu (algami), olejami pochodzenia zwierzęcego (suplementującymi kwasy Omega 3 i witaminę D). Korzystne jest też włączenie witamin z grupy B (np. drożdży browarniczych) oraz hemoglobiny. Dobrze wprowadzić też żółtka, chociażby z przepiórki.
Jeśli chodzi o warzywa, fretki lubią np. marchewkę, paprykę, dynię, zielonego ogórka. Z owoców możesz im podać np. malinę, borówkę lub banana.
Przy wyborze karm komercyjnych kieruj się podobnymi zasadami, pokarm musi być wysokomięsny.
 
Jeśli potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety swojego pupila, zapraszamy na konsultacje dietetyczne do naszej lecznicy.